Hingerahu, tasakaal ja enesekontroll

Üks mees tuli kord kuningas Saalomoni juurde ja ütles: “Mu kuningas, anna mulle nõu!” Iga kord, kui ma seisan mingi valiku ees, kaotan kaotan rahu, tasakaalu ja enesekontrolli ja une. Ma ei leia kuskil asu, kannatan ning mõtlen, kas ma tegin õigesti ja mida ma oleksin pidanud teisiti tegema.”

Saalomon küsis mehelt: “Kui sa märkad jões uppuvat last, kas hüppaksid jõkke teda päästma?”

Mees vastas: “Loomulikult, mu kuningas!”

Saalomon küsis edasi: “Kas nii eile, täna kui ka homme?”

“Muidugi,” vastas mees.

“Näed nüüd – mingit valikut pole tegelikult olemas,” ütles Saalomon. “Sul ei ole midagi valida, kui sa iga kord juba ette tead, kuidas sa käituksid. Kujuta endale üksikasjalikult ette iga sündmust ning sa teadki, mida teha. Iga kord valid sa enda jaoks parima ja ühesuguste tingimuste korral tegutsed sa alati ühtemoodi, nii eile, täna kui ka homme.”

Siis lisas Saalomon: “Ainus koht, kus me tõesti saame valida, on meie süda. Tarvitseb muuta iseennast ja see, mida sa enne mõtlemata teinuksid ei paista sulle enam parim. Ainult siis saad sa käituda teisiti. Mine rahus ja tea, et kõik, mis sa ka ei teeks, on sinu jaoks parim võimalikest.”

Mees kummardus maani, läks koju ja magas pärast seda rahulikult.

✒️Tundmatu autor