Kas hindate inimesi õiglaselt?

Kunagi viidi ühe elevandi lähedale kolm pimedat last, kes polnud elevandist kuulnudki ja paluti neil looma puudutada ja siis kommenteerida. Esimene laps, kes puudutas elevanti sabast, kommenteeris, et elevant on karvane ja õhuke. Teine laps, kes elevanti jalgadelt puudutas, jõudis järeldusele, et elevant on väga paks ja liikumatu asi. Kolmas laps, kes puudutas elevanti tagant poolt, ütles, et elevant on kõver liikuv objekt.

Kas arvate, et mõni laps ütles õiget asja? Kas arvate, et ühe lapse kohesed kommentaarid olid õige lähenemine? Kas arvate, et käitute täpselt nagu pimedad lapsed, see tähendab, et annate inimeste kohta koheseid lõplikke kommentaare, selle asemel, et neid õigesti hinnata.

Tegelikult käitute te mõnikord isegi halvemini. Te seostate inimestega asju, mida ei tohiks kunagi niimoodi seostada. Mõnikord mõrvate inimesi ja panete kaalule nende austuse ja väärikuse. Kas see pole ebaõiglane? Kuidas siis inimeste üle kohut mõista?

Siin on mõned kaalutletavad punktid:

Olge positiivne. Isegi kui märkate kellegi kohta negatiivset. Ärge tehke sellest ennetavaid järeldusi! On võimalus, et teie aju mõtleb tegelikkusele vastu. Ärge laske oma ajul halba karrit valmistada! Uurige negatiivset tähelepanekut põhjalikult, kuid vältige teise inimese nuhkimist. Olge sirgjooneline ja ole ettenägelik!

Füüsiline välimus pole kõik. Ärge hinnake inimesi nende välimuse järgi! Normaalsetes riietes ja tavalises sõidukis olev inimene võib olla parem kui uhiuue Mercedese või BMW inimene. Vastupidi, rikas mees võib olla ka võrdselt suurepärane inimene.

Otsustades otsivad inimesed eetilist rikkust, nagu ausus, tõepärasus, lihtsus, käitumine, sõbralikkus, maalähedane suhtumine jne.

Kärbes istub alati tomati määrdunud ja mädanenud osas. Me tallame hoolimatult teiste inimeste tunnetel, ajades oma jonni, norides, ähvardades, laites inimest teiste ees, arvestamata, kuidas see võib haavata teise isiku tundeid. Ärge kunagi teie tehke seda! Igal inimesel on head ja halvad harjumused. Vaadake asjade positiivset külge. Ometi aitaksid mõneminutiline tähelepanu, paar head sõna või püüd teise olukorrast aru saada tublisti kaasa valu leevendamisele. Kui tunnete midagi valesti, rääkige sellest, kuid ärge levitage kellegi kohta negatiivset teavet. Vihkan halba harjumust, mitte inimest.

Antonie de Saint-Exupery kirjutas: “Mul ei ole õigust öelda ega teha midagi sellist, mis inimest tema enda silmis alandab. Mis tähtsust on sellel, mida ma temast mõtlen või mida tema iseendast mõtleb. Inimese väärikuse solvamine on kuritegu.”

Inimese hindamine ei määra, kes nad on, see määratleb, kes sina oled!💝

Shopping Cart