Ära võta midagi isiklikult…

Enda tähtsustamine ehk kõige võtmine enda kohta käivana on isekuse ülim väljendus, sest oletame, et kõik käib “minu” kohta. Kasvatuse ja kodustumise kaudu õpime asju isiklikult võtma. Arvame, et vastutame kõige eest. Mina, mina, mina, aina mina!

Mida tahes teised teevad, ei tulene see sinust. See tuleneb neist endist. Kõik inimesed elavad oma unenäos, omaenda meeles, nad elavad meie omast täiesti erinevas maailmas. Kui võtame midagi isiklikult, siis oletame, et nad teavad, mis meie maailmas on, ja püüame oma maailma nende omale peale suruda. Isegi kui olukord näib äärmiselt isiklik, isegi, kui keegi sind otseselt solvab, pole sel mingit pistmist sinuga.

Teised ei tee asju Sinu pärast, nad teevad seda iseenda pärast. Kõik annavad endast parima lähtuvalt enda teadlikkuse tasemest. Lihtsalt teadlikkuse tasemed on erinevad.

• Teised ei tee asju minu pärast. Kui võtad asju isiklikult, võid kergesti solvuda teiste ütluste pärast ning enda kaitsmisega tekitada uusi konflikte.

• Teiste teod ja ütlused on nende reaalsuse projektsioon. Teiste ütlused minu kohta on nende arusaam nende maailmast, seega peegeldavad need rohkem seda, mida nad iseendast arvavad.

• Olen immuunne teiste arvamuste ja tegude suhtes, seega lasen lahti asjatutest kannatustest.

Minu jaoks pole oluline, mida teised minust arvavad, sest ma tean, kes ma olen. Ma ei pea olema kõigi poolt aktsepteeritud.

Kusjuures isegi meie iseenda arvamus meist endast ei pruugi olla tõene, seega ei maksa ka seda liiga isiklikult võtta.

Kujundades tugeva harjumuse mitte võtta asju isiklikult, laseme lahti vihast, kadedusest, kurbusest – me ei anna nendele emotsioonidele enda psüühilist energiat ja need hääbuvad.

Kokkuleppe ellu rakendamine

Sisemine kohtunik, ohver ja piiravad uskumused on justkui inimmeeltes pesitsevad parasiidid. Need parasiidid toituvad negatiivsetest emotsioonidest, mida tekitab hirm.

Vabaduse saavutame siis, kui parasiite enam ei toida – me saavutame kontrolli enda emotsioonide üle. Muutus algab teadlikkusest – märkame ja mõistame enda tegutsemist ning vajadusel korrigeerime seda, elades nelja kokkuleppe järgi.

Saad ise valida, mida uskuda ja mida mitte uskuda. Usu iseendasse ja täida meeled armastusega.

Don Miguel Ruiz “Neli kokkulepet”